Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı Nisan ayında İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 481 uçuşla Avrupa’da uçak trafiği en yoğun olan 10 havalimanı arasında ilk sırada yer aldığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, en çok yeni uçuş ekleyen Avrupa ülkeleri arasında günlük ortalama 196 yeni uçuş ile Türkiye’nin 4. sırada olduğunu bildirdi. Uraloğlu, “Günlük ortalama 869 iç hat uçuşuyla ülkemiz uçak trafiğinde Avrupa’da ikinci sırada yer aldı” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatının (EUROCONTROL) 2025 yılı Nisan ayı verilerini değerlendirdi. Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı’nı günlük ortalama bin 481 uçuşla Avrupa’da uçak trafiği en yoğun olan 10 havalimanı arasında ilk sırada yer aldı. İstanbul Havalimanı’nı bin 387 uçuşla Amsterdam Schiphol Havalimanı, bin 350 London Heathrow Havalimanı takip etti” dedi. Bakan Uraloğlu, bu konuda oldukça heyecanlı görünüyordu, ama ben pek anlamadım ne kadar önemli olduğunu açıkçası.
“İstanbul Havalimanı, Avrupa’daki Kargo Trafiği En Yoğun Havalimanları Arasında 4. Sırada Yer Aldı” İstanbul Havalimanı’nın kargo uçuşlarındaki performansına da dikkat çeken Uraloğlu, “Nisan ayında günlük ortalama 38,1 kalkış trafiğiyle İstanbul Havalimanı, Avrupa’daki kargo trafiği en yoğun havalimanları arasında 4. sırada yer aldı. Bu tablo, ülkemizin hava lojistiğinde bölgesel bir merkez haline geldiğini gösteriyor” diye konuştu. Kargo trafiği konusunda da Türkiye’nin iddialı bir yere sahip olduğunu belirtti, ama benim aklımda hala neden bu kadar önemli olduğuyla ilgili bir soru işareti var.
“İç Hat Uçuşlarda Türkiye Avrupa İkincisi” 2025 yılı Nisan ayında iç hatlarda gerçekleşen uçak trafiği bakımından da Türkiye’nin zirveye oynadığını belirten Uraloğlu, “Günlük ortalama 869 iç hat uçuşuyla ülkemiz Avrupa’da ikinci sırada yer aldı. Fransa 975 trafikle ilk sırada, İtalya ise 854 trafikle üçüncü sırada bulunuyor” açıklamasında bulundu. Türkiye’nin iç hat uçuşlarında da oldukça aktif olduğunu belirtti, ama gerçekten bu bilgilerin ne işe yaradığını pek anlamadım. Ama yine de bilgi sahibi olmak önemli tabii ki.